You've gotta.....

You've gotta dance like there's nobody watching/ Love like you'll never be hurt/ Sing like there's nobody listening/ And live like it's heaven on earth.
William W. Purkey

marți, decembrie 23

TRESTIA MIROSITOARE (OBLIGEANA) si utilizarea sa magica si ritualica


!!Atentie!! Contine avertizari!
Clasa HALUCINOGENI

TRESTIA MIROSITOARE (OBLIGEANA)
Sacrament stimulator folosit ca tonic pentru alungarea oboselii

Familia : Araceae (Familia rodului-pamantului)
Denumire botanica : Acorus calamus
Plante sinonime : Rogoz dulce, iris dulce, mirt dulce, bachh (din India), racha (vedica) si shih-ch’ang pu (chinezeasca)
Localizare geografica : Europa, Asia si China. America de Nord, din Nova Scotia la Minnesota, la sud de Florida si Texas
Habitat : Balti, marginile raurilor si lacurilor. Se gaseste de obicei printre papura si alte specii de stanjenel.
Descriere botanica : O planta perena asemanatoare cu stanjenelul, cu rizom orizontal tarator, lung de 150 cm. Se deosebeste de stanjenelul propri-zis prin marginile crete ale frunzelor si mirosul lor aromat, cand sunt sfaramate. Frunzele sunt enziforme (in forma de sabie), lungi de 60-180 cm; un lujer striat creste de la baza frunzelor exterioare, purtand un „spadix” gros, plin de floricele galben-verzui.

ISTORIC
Trestia-mirositoare se foloseste de peste doua mii de ani de catre vrajitorii Moso din Yunnan, China si de catre practicantii medicinei Ayurveda ca remediu in bronsita, astm si febra. In China, ea este consumata contra constipatiei si umflaturilor. Walt Whitman a scris 45 de balade sub titlul „Calamus” („Trestia”) in volumul sau Leaves of grass (Fire de iarba):
(Pentru ca trebuie sa schimb soiul – acestea nu trebuie sa fie frunze ganditoare, ci frunze ale bucuriei.)
Radacini si frunze care nu seamana cu altele, numai cu ele…
„Calamus 13”

COMPOZITIE CHIMICA
Uleiul volatil de trestie contine substantele psihoactive azarona si -azarona. Acestea sunt precursori non-aminici ai TMA-2, o fenetilamina de zece ori mai puternica decat mezcalina.
O alta posibila sursa de azarona este morcovul salbatic din Asia centrala (Caucasus carota). In organism, azarona se transforma in TMA-2 prin aminizarea ce se petrece la scurt timp dupa ingerare.

EFECTE PRIMARE
Este un stimulent atunci cand se consuma o radacina uscata lunga de 5 cm si halucinogen cand radacina e mai lunga de 25 cm.

MOD DE PREPARARE
Metoda preferata este consumarea radacinii crude. Ea seamana bine cu ghimbirul uscat, atat la gust cat si la structura. Limba amorteste dupa ce se mesteca radacina patru minute. O reteta comuna de tonic este fierberea a 30 g de radacina de trestie in jumatate de litru de apa. Se bea zilnic inainte de masa. Azarona se transforma mai repede in TMA-2 pe stomacul gol. Cu trecerea vremii se strica si dupa doi ani nu mai trebuie folosita, deoarece azarona nu mai are efect.

FOLOSIRE RITUALA
Trestia a fost unul din componentele cu care i s-a poruncit lui Moise sa se frece pe corp, cand se apropie de tabernacol:
„Domnul a vorbit lui Moise si a zis: „Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirna foarte curata, jumatate, adica doua sute cincizeci de sicli, de scortisoara mirositoare, doua sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cinci sute de sicli de casia, dupa siclul sfantului locas, si un hin de untdelemn de masline. Cu ele sa faci un untdelemn pentru ungerea sfanta, o amestecatura mirositoare, facuta dupa mestesugul facatorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta.” ” (Exodul 30, 22-25).
Caracteristicile psihoactive ale azaronei in cantitati mici creeaza efectul unui stimulent. In populatia Cree din Canada se obisnuieste ca cei de peste 40 de ani sa mestece regulat trestie in cantitati mici, ca remediu impotriva oboselii. Cantitati mai mari se folosesc drept stimulent mintal la initierea unui baiat in stadiul de razboinic.

ATENTIE ! Unele experimente demonstreaza ca administrarea cantitatilor mari produce tumoare la sobolani. Fata de greutatea sobolanului, cantitatea este totusi astronomica. Nu s-au depistat efecte negative la cei din populatia Cree, care consuma calamus zilnic. De fapt, par sa fie chiar foarte sanatosi. In timpul marii crize economice, radacina de trestie era mestecata in loc de tutun in Anglia. Ea taie pofta de nicotina, din cauza gustului de ghimber si a aminizarii care se produce.

UTILIZAREA MAGICA SI RITUALA A IERBURILOR/Richard Alan Miller

2 comentarii:

Ana Drăgan spunea...

Minunat! Multumesc pentru informatii!

journalist spunea...

Multumesc.E de un real folos.