You've gotta.....

You've gotta dance like there's nobody watching/ Love like you'll never be hurt/ Sing like there's nobody listening/ And live like it's heaven on earth.
William W. Purkey

miercuri, decembrie 24

Respiratia Ayurveda

de Rodica DemianOamenii respira foarte diferit. “Spune-mi cum respiri, ca sa-ti spun cat esti de sanatos”, este un adevar pe care stiinta indiana despre viata l-a descoperit de mult. Unii oameni respira umflandu-si si resorbindu-si cavitatea toracica asemenea burdufului unui acordeon. Altii respira atat de discret, incat ai spune ca nu au plamani. Modul in care respiram depinde de foarte multi factori: sex, greutate, natura activitatii noastre, calitatea aerului pe care il inhalam, prezenta stresului etc.
Respiratia Ayurveda este o respiratie controlata mental. Cei care o practica nu mai respira la intamplare, ci fac un efort de maxima concentrare asupra modului in care inhaleaza si apoi dau afara aerul din plamani. In multe privinte, respiratia Ayurveda seamana cu respiratia yoga. Nu e nici o mirare, avand in vedere ca amandoua au rasarit pe pamantul Indiei.


Cele trei faze ale respiratiei ayurvedice
· Respiratia abdominala
Asezati-va intr-o pozitie extrem de comoda, astfel ca trupul sa va fie complet relaxat (pe un scaun, tinand sira spinarii dreapta, sezand turceste sau culcat pe spate pe un covor). Cautati un loc linistit si bine aerisit, unde sa nu va deranjeze nimeni, cu o temperatura a aerului normala. Pastrati in minte un singur gand: supravegherea exercitiului.
Executie: fara nici o sfortare, goliti plamanii complet de aer, apoi inspirati incet, simtind cum partea de jos a plamanilor se umfla, umfland odata cu ei si stomacul. Repetati de 3-4 ori.
· Respiratia costala
Respectand recomandarile de pozitie, orientare si ambianta, executati aceeasi expiratie completa, dupa care umpleti cu aer atat partea inferioara a plamanilor, cat si cea mijlocie, simtind cum vi se umfla coastele. Expirand, coastele revin la loc.
· Respiratia claviculara
Concentrati-va asupra plamanilor care, dupa ce expirati aerul, se umplu din nou, ridicand mai intai stomacul, apoi cosul pieptului si, la sfarsit, umerii. Expirand lent, totul revine la loc.
· Respiratia completa
Respiratia completa Ayurveda nu este decat efectuarea legata a celor trei etape descrise mai sus.

Important: exercitiile de respiratie sunt un mijloc simplu si foarte eficient de lupta cu stresul cotidian. Ele relaxeaza si induc o stare de calm, modificand starea mentala si starea de sanatate. Respiratia Ayurveda este o metoda de actiune remarcabila asupra proceselor inconstiente ale organismului, pentru ca dintre toate functiile comandate de catre sistemul nervos autonom, ea este cel mai usor de stapanit prin vointa. Anumiti practicanti Ayurveda sunt capabili sa-si incetineasca deliberat ritmul cardiac si sa-si scada tensiunea arteriala, dar putini sunt oamenii constienti de faptul ca au o putere asa de mare asupra trupului lor. Recent, specialistii stresului au demonstrat ca cea mai simpla metoda de relaxare in viata cotidiana consta in a-ti urmari si reglementa respiratia.
Durata: respiratia Ayurveda trebuie executata zilnic cate cinci minute. Ea trebuie practicata regulat. Intreruperile fac mai mult rau decat bine.
Ritmul: expiratiile si inspiratiile trebuie sa se produca in timpi egali. De aceea Ayurveda recomanda o numaratoare imaginara de 2-4-6 sau 8 timpi. Deci expirati numarand pana la 2-4-6-8. Inspirati in acelasi mod.
Semnificatia respiratiei Ayurveda

Respiratia Ayurveda il ajuta pe om sa-si cunoasca modul de pulsatie a propriei sale vieti, energia organica care se descarca si se incarca prin respiratie. Dirijarea atentiei, prin respiratie, asupra vietii organismului nostru ne ajuta sa intram calm si lucid in chiar esenta vietii. (Oprirea respiratiei inseamna moartea. Prezenta ei - viata.) Capacitatea de concentrare asupra acestei functii vitale, care este respiratia, are ca efect inca din primele zile de practica o minunata senzatie de armonie si plenitudine, o egalizare a functiilor fiziologice, un sentiment benefic de calm constient al propriei valori.
RODICA DEMIAN

Niciun comentariu: