You've gotta.....

You've gotta dance like there's nobody watching/ Love like you'll never be hurt/ Sing like there's nobody listening/ And live like it's heaven on earth.
William W. Purkey

duminică, ianuarie 18

Conjugarea lui "a sti".

A sti! A cunoaste!
Ptiuuu! Mare tarasanie!
"Stiu asta', "stiu sa fac asta", "stiu despre asta" , "cunosc" etc. Nu stii nimic, de fapt.

A stii in seamna a cunoaste, a deveni una cu subiectul din fata ta, a asuma starea de peste mirajul vizual, a patrunde si a vibra la fel.
Cunoasterea este un proces de multe ori neprietenos si anevoios, dar odata ajuns acolo, in miezul lucrului, vei putea spune "cunosc", "stiu" si adevarurile lumii iti vor fi revelate si drumurile iti vor fi fost deja deschise.
Iar cind un iluminat spune in fata ta "Stiu", sigur ti se plimba un fior de gheata pe spinare si ai senzatia ca timpul incremeneste si cerurile de deschid pentru a face loc Cunoasterii ce trebuie sa vina asupra ta si ai straniul sentiment ca in fata ta se afla adevarul absolut al lumii.

Cit despre mine...da, eu "stiu" timpul. Cind ajungi sa il cunosti ca mine, tineretea fara batrinete si viata fara de moarte nu mai sunt basme iar draperia se trage si Kali isi etaleaza dansul devotional peste Creator.

So, nu mai alergati ca hamsterii in tubul cu culori. Abiat cind va veti opri, veti vedea drumul pe care trebuie sa mergeti si veti "sti".

Gratie pina atunci!

ALIMENTATIA LACTO-OVO-VEGETARIANA/1

August 10th, 2006

In concepţia yoghina, alimentaţia echilibrata lacto-ovo-vegetariana din care s-a exclus complet carnea, va determina în timp o stare de sanatate excelenta, generînd totodata ca reflex launtric în sfera psihica a fiinţei noastre o traire euforica complexa, foarte armonioasa, determinata de rezonanţa benefica cu energiile subtile cosmice ce exista în vecinatatea noastra imediata cît şi foarte îndepartata (cosmica). In plus, alimentaţia lacto-ovo-vegetariana va avea ca efect echilibrarea deplina a fiinţei şi integrarea acesteia în armonia universala, generînd în universul nostru launtric inefabile experienţe spirituale.In concepţia înţelepciunii milenare yoghine, noi sîntem într-o mare masura exact ceea ce mîncam. Delicioasele îmbucaturi pe care noi le înghiţim cu pofta se regasesc în final mai mult sau mai puţin transformate, continuînd apoi sa existe cîtva timp în fiecare dintre celulele noastre, influenţîndu-ne nu numai vitalitatea şi sanatatea fizica ci, de asemenea, chiar modul de a gândi şi trairile spirituale.Experienţele ştiinţifice recente au aratat destul de clar cum pot interveni în mod direct unele alimente asupra activitaţii cerebrale, afectînd din punct de vedere chimic neuronii de transmisie ai creierului implicaţi în funcţiile mentale şi fizice ca memoria, somnul, coordonarea motorie, durerea, depresiunea, capacitatea de a învaţa şi chiar percepţia realului. Lecitina, de exemplu (conţinuta în boabele de soia sau în galbenuşul de ou crud) poate face sa creasca apreciabil puterea memoriei, în timp ce o masa bogata în hidraţi de carbon şi saraca în proteine face creierul sa fie somnolent timp de mai multe ore în şir, generînd efecte sistematice, decelabile la un numar foarte mare de persoane. Se ştie în plus ca hidraţii de carbon stimuleaza secreţia de insulina, care, la rîndul sau, face sa creasca nivelul serotoniei în creier ceea ce are drept efect ca ne face sa dormim mai mult.Cercetari sistematice au dovedit ca pîna şi simptomele schizofreniei, hiperactivitatea, precum şi anumite alte tulburari mentale pot fi eliminate gradat printr-o terapie alimentara adecvata.
Cu mai multe mii de ani în urma, înţelepţii yoghini au realizat imensa importanţa a hranei lacto-ovo-vegetariene asupra sanataţii, remarcînd totodata efectele sale multiple atît asupra vitalitaţii şi regenerarii corpului cît şi asupra mentalului.La o cercetare atenta apare destul de evident ca omul nu este un carnivor prin natura sa, atît anatomia cît şi sistemul sau digestiv demonstrînd ca el a evoluat excelent de-a lungul milioanelor de ani hranindu-se numai cu fructe, oleaginoase, cereale şi legume.Ca şi în cazul maimuţei antropoide, intestinele omului totalizeaza cam de 12 ori lungimea corpului. Este deci evident ca ele sînt adaptate cu anticipaţie pentru digestia înceata a legumelor şi fructelor care se descompun lent.Intr-un articol publicat de curînd în revista americana “Medical Counter Point”, Williams S. Collius scria: “omul este înzestrat în mod evident cu o dantura care se aseamana mai mult cu cea a ierbivorelor decît cu cea a carnivorelor: acestea au incisivii ascuţiţi pentru a taia iarba, molarii cu suprafaţa plata pentru a zdrobi legumele şi fructele iar canini scurţişi rotunjiţi inapţi sa sfîşie şi sa striveasca carnea.”

Collius menţioneaza de asemenea studii care pun în mod serios la îndoiala validitatea teoriei care pretinde ca fiinţele umane ar avea o fiziologie de carnivore. Carnivorele au o capacitate aproape nelimitata de a asimila grasimile saturate de colesterol.
Cîinii, de exemplu, pot consuma 250 g de unt înpreuna cu raţia lor de carne obişnuita fara sa apara totuşi nici cea mai mica schimbare în arterele lor. Aceasta cantitate de colesterol este de cca. 100 de ori mai mare decît cea gasita în regimul nostru alimentar obişnuit.La iepuri se înregistreaza o schimbare uimitoare a pereţilor arteriali la o marire cu numai 2 g pe zi a cantitaţii de colesterol.
La o analiza atenta este evident ca instinctul nostru natural nu este înclinat catre hrana pe baza de carne; sa ne gîndim acum ce este în mod normal cel mai atragator pentru fiecare: o plimbare într-o livada ori într-o gradina de legume sau o confruntare cu mirosul de sînge proaspat şi cu urletele de teroare şi agonie ale animalelor dintr-un abator?

va urma
material preluat de aici

Relatia dintre Om si Natura si Teoria celor cinci elemente

Asa cum este prezentat in tabelul de mai jos, exista o stransa legatura intre elemente, natura si corpul uman. Informatiile de pe verticala apartin aceluiasi element iar pe orizontala fiecare element interactioneaza cu celalalt intr-o anumita ordine (a se analiza relatia de generare, opozitie sau de control etc).

Lucand cu acest sistem totul este in corelatie cu natura.

Conceptul primitiv al celor cinci elemente s-a dezvoltat ulterior într-o teorie complexã si împreunã cu teoria Yin - Yang a servit drept metoda si instrument teoretic pentru analizarea si întelegerea tuturor fenomenelor.
In medicina traditionala chineza, teoria celor cinci elemente este aplicatã pentru a explica natura
organelor detinatoare de energie si a celor ce transporta energia, legaturile dintre ele, precum si
relatiile dintre om si lumea naturalã.

Teoria celor cinci elemente

Ce reprezinta teoria celor cinci elemente?
Aceasta teorie a aparut în China în perioada dinastiilor Yin si Zhou (sec. XVI - 221 î.e.n.). Ea
îsi are originea în vremuri stravechi, când taoistii, observau si notau cele mai subtile schimbari ale Naturii, orientându-si viata si activitatile în functie de acestea. Filosofia chineza considera ca toate fenomenele din Univers corespund în Natura unuia sau altuia dintre cele cinci elemente iar acestea se afla într-o miscare si transformare continua.
Apa, lemnul, focul, pamântul si metalul sunt considerate ca fiind cele cinci elemente indispensabile pentru mentinerea a tot ce este viu, reprezentând totodata si starile care stau la baza transformarilor din Natura.

Cele cinci elemente si caracteristicile lor

APA: intuitiv, sensibil, creativ, flexibil
LEMNUL: generos, expansiv, entuziast, cooperant
FOCUL: dinamic, nelinistit, competitiv
PAMANTUL: stabil, ambitios, disciplinat
METALUL: puternic, perseverent, rezervat, sofisticat


Interdependenta dintre elemente
Relatia de generare

APA hraneste LEMNUL

LEMNUL alimenteaza FOCUL
FOCUL naste PAMANTUL (cenusa)
In PAMANT apare METALUL
METALUL (prin condensare) duce la aparitia APEI
Relatia de control (reglare) vs opozitie

APA (RINICHI) controleaza FOCUL (INIMA)
FOCUL (INIMA) controleaza METALUL (PLAMANII)
METALUL (PLAMANII) controleaza LEMNUL (FICATUL)
LEMNUL (FICATUL) controleaza PAMANTUL (SPLINA)
PAMANTUL (SPLINA) controleaza APA (RINICHI)

material gasit aici iar o sinteza buna aici