Azi, pentru ca o prietena ma intreba aseara ce este gheea, so...
Ghee
Produs din unt de vaca natural, caruia i s-au scos proteina, sarea si apa.
Trebuie sa spun cum se produce, ca sa intelegem de ce poate fi mai bun si sanatos decit margarina, untul de vaca sau uleiul multiplu rafinat.
Se topeste la foc mic untul de vaca nesarat si in urma acestui proces de fierbere lenta (ca sa nu se arda laptele) rezulta 3 parti: "The butter will separate into three layers: the casein, a frothy layer on top; the clarified butterfat--the ghee--in the middle; and the milk solids, and proteins in the bottom, which are also useful "
Astfel, miraculoasa ghee un contine colesterol, proteina lactica, apa si sare. Pentru cei alergici este un must be in alimentatie.
Nu necesita refrigerare, putind fi depozitata in camara sau dulap timp de mai multe luni, fara a se altera, fara a isi modifica mirosul sau compozitia
Noi, europenii, un prea vedem avantajele pastrarii fara frigider…dar ginditi-va ca nu o sa mai aveti curent….cam ce veti mai minca? Desigur…conserve…..Sa invatam sa supravietuim…
Gheea are punctul de ardere foarte ridicat, astfel ca atunci cind iti da tircoale un ceaun cu cartofi prajiti sau niste chiftele, poti fi sigur ca nu iti pui in paranteze bila sau ficatul iar gustul este delicios. Fiind grasime pura, se pare ca bacteriile nu pot salaslui in el, ca nu il “digera”.
Gheea se foloseste cu precadere in India, Asia centrala si de sud si Africa si se mai produce si din ulei de palmier.
Gheea se intrebuinteaza in bucatarie dar si in ritualuri iar medicina ayurvedica pune mare accent pe tratamentele si alimentatia pe baza de ghee.
Astfel, am facut legume chinezesti in ghee, cartofi prajiti- sunt o minuntatie!- si folosesc gheea in mod curent in bucatarie. Modifica gustul alimenteleor, acela cu care erai obisnuit, dar vei descoperi o savoare de neegalat precum si o stare a sanatatii mult mai buna...Asa se zice si nu ar avea de ce sa fie altfel (HI-HI)
De cumparat o gasiti pe la magazine arabesti, turcesti si de producse ayurvedice.
Efecte adverse si ceva discutii... nu multe... dar gasesti referinte aici
Cum sa faci ghee in casa:
sau :
Un comentariu:
mamaaaa
dragut; iti multumesc ca m-ai lamurit dar tot nu scapi si trebuie sa ma inviti la "nocivii" cartofi prajiti
Trimiteți un comentariu