Vata este un cuvant indian care defineste spatiul si aerul; el inseamna si rece, repede, aspru, mobil, usor, dar si sensibil. Vata comanda toate resorturile miscarii din organismul uman, reglementeaza activitatea musculaturii, a organelor interne, circulatia sangelui, respiratia si activitatile spirituale.
Tipul Vata cuprinde oameni care au o constitutie trupeasca usoara, adesea sub greutatea normala; ei se entuziasmeaza peste masura, sunt plini de idei, au multa imaginatie si dovedesc usurinta deosebita de a trece de la o problema la alta. In general, tenul lor e uscat, au aversiune fata de vreme rece si vant, au somn usor si neregulat, sufera adesea de constipatie si au o digestie dificila.
Recomandarile Ayurveda: Daca apartineti acestui tip, acordati trupului dvs. mai multa liniste.
· Culcati-va inainte de ora 22
· Practicati cat mai des exercitii de relaxare
· Odihniti-va dupa masa o ora
· Mancati regulat
· Beti mult ceai de ghimbir, niciodata cafea, ceai negru sau alcool
· De doua ori pe saptamana faceti plaja, chiar si toamna ori iarna, undeva la marginea orasului sau chiar pe balcon. Rezultatul: veti avea un somn bun, o piele mult mai frumoasa, o mare rezerva de energie, chiar si in dragoste.
· Culcati-va inainte de ora 22
· Practicati cat mai des exercitii de relaxare
· Odihniti-va dupa masa o ora
· Mancati regulat
· Beti mult ceai de ghimbir, niciodata cafea, ceai negru sau alcool
· De doua ori pe saptamana faceti plaja, chiar si toamna ori iarna, undeva la marginea orasului sau chiar pe balcon. Rezultatul: veti avea un somn bun, o piele mult mai frumoasa, o mare rezerva de energie, chiar si in dragoste.
Tipul Pitta
Pitta inseamna pamant si aer, precum si urmatoarele atribute: cald, fluid, taios, acru. Pitta este raspunzatoare de digestie si metabolism, de ficat, splina, piele si ochi. Dirijeaza energia si sentimentele.
Pitta inseamna pamant si aer, precum si urmatoarele atribute: cald, fluid, taios, acru. Pitta este raspunzatoare de digestie si metabolism, de ficat, splina, piele si ochi. Dirijeaza energia si sentimentele.
Tipul Pitta - indivizii care apartin acestui tip au o greutate corporala medie, nici grasi, nici slabi. Ei sunt elastici. Modul lor de a munci este precis si consecvent. Au aversiune fata de caldura. Dovedesc inclinatie spre nerabdare si accese de furie. Bun talent oratoric. Gurmanzi, au digestie buna, dar au probleme cu gingiile (mirosul gurii) si pielea are impuritati.
Recomandarile Ayurveda: mancati in portii mici, numai fructe si legume. Filtrati apa pe care o beti. Practicati sportul si miscarea in aer curat. Donati sange pentru a va reduce in mod natural tensiunea. Beti frecvent apa minerala, dar naturala, fara acid carbonic.
Tipul Kapha
Kapha inseamna pamant si apa. Atributele sunt: greoi, lent, moale. Kapha este stabilizatorul trupului. Si forta care pune in miscare vointa si memoria.
Tipul Kapha
Kapha inseamna pamant si apa. Atributele sunt: greoi, lent, moale. Kapha este stabilizatorul trupului. Si forta care pune in miscare vointa si memoria.
Tipul Kapha are o conformatie fizica puternica, greoaie. Activitatea lui este lenta, dar temeinica. Are somn bun, adanc, o perceptie inceata, dar o memorie buna si de durata. Este o fire echilibrata, uneori prea calma. Tenul este gras.
Recomandarile Ayurveda: faceti sport in mod regulat pentru a evita inertia si supragreutatea. Nu va odihniti dupa masa de pranz, ci mergeti fara intrerupere cinci minute. Stimulati-va digestia cu condimente (piper, scortisoara). Beti cat mai des apa fierbinte, pe care ati lasat-o inainte sa fiarba 10-20 de minute (pentru a distruge substantele toxice). Faceti des bai de aburi la fata (cu musetel).
Un factor deosebit de important in tratamentul Ayurveda este alimentatia. „Avem sanatatea pe care o bagam in stomac”, spune un proverb indian. De fapt, hrana este un medicament pentru om. Dar exact ca medicamentele, ea trebuie aleasa si dozata cu multa atentie. Si in acest caz exista reguli precise pentru cele trei tipuri ayurvedice, adica ce trebuie mancat si baut pentru a preveni imbolnavirile si pentru a spori vitalitatea. Modul in care se manifesta sentimentele este, de asemenea, foarte important: tipul Vata inclina spre nervozitate, teama si griji exagerate; persoanele Pitta au tendinta sa se infierbante, sunt irascibile. Tipul Kapha este gelos si posesiv in dragoste. Cei care au asemenea manifestari sunt considerati violenti, pentru ca nu-si pot stapani sentimentele. Aceste emotii negative, ca gelozia, furia, banuiala, sunt boli ale psihicului, caci sanatate psihica inseamna calm, liniste si stabilitate sufleteasca. Calea pentru a atinge aceste insusiri nu este grea deloc si ea se numeste meditatie.
Dieta Ayurveda
A. Slabiti mancand
Retetele Ayurveda sunt calculate pentru 1000 de calorii pe zi. Ele sunt compuse din fructe, legume si mirodenii. Dar, daca doriti, puteti manca mai mult din fiecare fel de mancare, fiindca tot veti slabi; retetele sunt astfel combinate si aromate, incat asigura o crestere rapida a metabolismului si, prin urmare, slabirea. O regula, totusi, exista: nu mancati decat la distanta de 4 ore fata de masa precedenta, astfel ca digestia sa se efectueze pe deplin.
A. Slabiti mancand
Retetele Ayurveda sunt calculate pentru 1000 de calorii pe zi. Ele sunt compuse din fructe, legume si mirodenii. Dar, daca doriti, puteti manca mai mult din fiecare fel de mancare, fiindca tot veti slabi; retetele sunt astfel combinate si aromate, incat asigura o crestere rapida a metabolismului si, prin urmare, slabirea. O regula, totusi, exista: nu mancati decat la distanta de 4 ore fata de masa precedenta, astfel ca digestia sa se efectueze pe deplin.
B. Un elixir al vietii facut din unt: „Ghee”
Ghee (se pronunta gie) seamana cu ceea ce noi intelegem prin unt topit. In bucataria ayurvedica trece drept elixir al vietii si mijloc de intinerire, pentru ca este usor digerabil si sprijina preluarea substantelor hranitoare in organism. Incalzit, se bea ca atare, pentru a produce dezintoxicari (2 linguri de supa). In mod obisnuit, se foloseste la gatit si prajit. „Ghee” poate fi preparat de orice gospodina in modul urmator: topiti o bucata de unt nesarat si lasati-o sa pritoceasca (fierbere lenta) vreme de 15 minute. Cat mai este inca lichid si fierbinte, strecurati-l printr-un tifon intr-un vas de ceramica ori de sticla. El reprezinta o grasime pura.
Ghee (se pronunta gie) seamana cu ceea ce noi intelegem prin unt topit. In bucataria ayurvedica trece drept elixir al vietii si mijloc de intinerire, pentru ca este usor digerabil si sprijina preluarea substantelor hranitoare in organism. Incalzit, se bea ca atare, pentru a produce dezintoxicari (2 linguri de supa). In mod obisnuit, se foloseste la gatit si prajit. „Ghee” poate fi preparat de orice gospodina in modul urmator: topiti o bucata de unt nesarat si lasati-o sa pritoceasca (fierbere lenta) vreme de 15 minute. Cat mai este inca lichid si fierbinte, strecurati-l printr-un tifon intr-un vas de ceramica ori de sticla. El reprezinta o grasime pura.
C. La pranz mancati mancare calda
In cadrul acestei diete, micul dejun trebuie sa fie frugal, pentru a nu ingreuna fortele digestive, lente inca la acest ceas de zi. Ele devin active abia la pranz. Dupa cina, pe care trebuie sa o luati la ora 18, si mai ales inainte de a va culca, nu trebuie sa mai mancati nimic, pentru ca noaptea digestia este foarte grea. Toate pranzurile trebuie sa fie calde, pentru o mai buna digestie. Fiecare pranz trebuie sa fie pregatit proaspat, din ingrediente neconservate, fara mancaruri gatite din ajun.
In cadrul acestei diete, micul dejun trebuie sa fie frugal, pentru a nu ingreuna fortele digestive, lente inca la acest ceas de zi. Ele devin active abia la pranz. Dupa cina, pe care trebuie sa o luati la ora 18, si mai ales inainte de a va culca, nu trebuie sa mai mancati nimic, pentru ca noaptea digestia este foarte grea. Toate pranzurile trebuie sa fie calde, pentru o mai buna digestie. Fiecare pranz trebuie sa fie pregatit proaspat, din ingrediente neconservate, fara mancaruri gatite din ajun.
D. Elixirul pentru slabit - apa fierbinte
Doi litri de lichid pe zi sunt obligatoriu de baut, indiferent ca e vorba de apa de la chiuveta, apa minerala fara acid carbonic ori ceai de plante cu o felie de lamaie. Lichidele trebuie sa aiba temperatura camerei, in nici un caz sa nu fie reci, pentru ca blocheaza digestia. Apa fierbinte actioneaza ca un medicament. Cel mai bine ar fi sa umpleti un termos cu apa clocotita si sa beti din ea intre 6 si 8 pahare pe zi, cat de fierbinte puteti. Asta regularizeaza metabolismul, elimina otravurile si, mai ales, dizolva kilogramele.
Doi litri de lichid pe zi sunt obligatoriu de baut, indiferent ca e vorba de apa de la chiuveta, apa minerala fara acid carbonic ori ceai de plante cu o felie de lamaie. Lichidele trebuie sa aiba temperatura camerei, in nici un caz sa nu fie reci, pentru ca blocheaza digestia. Apa fierbinte actioneaza ca un medicament. Cel mai bine ar fi sa umpleti un termos cu apa clocotita si sa beti din ea intre 6 si 8 pahare pe zi, cat de fierbinte puteti. Asta regularizeaza metabolismul, elimina otravurile si, mai ales, dizolva kilogramele.
E. Alimente care nu trebuie sa va lipseasca din casa
Unt, ardei rosii, galbeni si verzi, rosii, praz, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, sparanghel, patrunjel, marar, iaurt, ceapa, usturoi.
Unt, ardei rosii, galbeni si verzi, rosii, praz, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, sparanghel, patrunjel, marar, iaurt, ceapa, usturoi.
F. Mirodenii care nu trebuie sa va lipseasca din casa
Piper, paprica, anason, chimen, rozmarin, maghiran, menta, salvie, scortisoara, cuisoare, enibahar.
Piper, paprica, anason, chimen, rozmarin, maghiran, menta, salvie, scortisoara, cuisoare, enibahar.
G. Fainoase obligatorii
Paine graham ori de secara, fulgi de porumb, malai, linte.
In plus: fructe uscate (prune, caise, mere), ulei de floarea-soarelui, ulei de masline.
Paine graham ori de secara, fulgi de porumb, malai, linte.
In plus: fructe uscate (prune, caise, mere), ulei de floarea-soarelui, ulei de masline.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu