You've gotta.....

You've gotta dance like there's nobody watching/ Love like you'll never be hurt/ Sing like there's nobody listening/ And live like it's heaven on earth.
William W. Purkey

duminică, ianuarie 4

Teoria Yin - Yang/2

Opozitia Yin - Yang
Teoria Yin - Yang sustine faptul ca orice fenomen natural, oricare dintre cele zece mii de fiinte (toate partile Universului) poseda doua aspecte opuse: unul Yin si celalalt Yang.
Opozitia celor doua aspecte consta in capacitatea lor de a se lupta unul cu cealalalt, controlindu-se astfel reciproc.
De exemplu, caldura (Yang) poate inlatura frigul (Yin), in timp ce frigul (Yin) face arsita (Yang) sa scada.
Acest lucru se petrece si in organismul uman, unde opozitia Yin - Yang mentine echilibrul fiziologic. Daca dintr-o cauza oarecare, raportul normal Yin- Yang se modifica, aparind un exces de Yin sau de Yang, se instaleaza starea de boala, ca urmare a distrugerii balantei fiziologice. In acest sens, capitolul cinci al cartii Intrebari fundamentale mentioneaza:

Atunci cind Yin-ul predomina, Yang-ul se va imbolnavi,
Atunci cind Yang-ul predomina, Yin-ul se va imbolnavi.


Interdependenta Yin - Yang

Desi Yin-ul si Yang-ul sint opuse, intre ele exista in acelasi timp si o relatie de interdependenta. Yang-ul nu poate exista fara Yin, Yin-ul nu poate exista fara Yang. Yang-ul este conditionat de existenta Yin-ului si invers. In capitolul cinci al Intrebarilor fundamentale se spune:
Yin-ul ramine ascuns in interior, pentru a actiona ca un aparator al Yang-ului,
Yang-ul sta in afara, actionind ca un servitor al Yin-ului.
In corpul omenesc, Yin-ul corespunde substantelor nutritive, fluidelor corpului, in timp ce Yang-ul este caracterizat de activitatile fiziologice, de energie. Conform principiului tocmai enuntat, fluidele corpului sint cele care ramin in interior, in timp ce activitatile fiziologice se manifesta in exterior, mediind relatia cu acesta.

Raportul de consum-alimentare si intertransformare dintre Yin si Yang
Cele doua aspecte Yin - Yang cuprinse intr-un fenomen nu sint fixe, ci se afla intr-o permanenta relatie de consum - alimentare.
De exemplu, diverse activitati fiziologice (Yang) din organism consuma in mod necesar anumite substante nutritive (Yin). Acesta este procesul de consumare a Yin-ului pentru a genera Yang-ul si reprezinta o schimbare cantitativa. In conditii normale exista un echilibru al raportului de consum - alimentare. Dereglarea echilibrului va duce la un exces de Yin sau de Yang si la aparitia bolii.
Din punct de vedere calitativ, in anumite conditii speciale poate aparea un proces de intertransformare Yin - Yang. Astfel, in cartea Intrebari fundamentale se mentioneaza:

Yang-ul extrem produce in mod necesar Yin-ul, iar Yin-ul extrem produce in mod necesar Yang-ul, . . .

Frigul extrem va da nastere caldurii, iar caldura excesiva se va transforma in frig.
Aceste prefaceri sint posibile numai prin actiunea combinata a unor factori interni si externi. Un exemplu il constituie starea febrila. Caldura excesiva care apare afecteaza energia de aparare a corpului. Daca febra persista, la un moment dat va avea loc o scadere brusca a temperaturii, pulsul devine slab, apare paloarea si racirea membrelor. In acest caz, Yang-ul s-a transformat in Yin.

Niciun comentariu: